NELER YENI?
Yukleniyor...

Windowsta Herhangi Bir Portu Kullanan Programı Bulmak


Yüklediğiniz bir program herhangi bir işlem için belli bir port numarası kullanabilir. Bu port numarasını değiştiremiyor veya değiştirmek istemiyor olabilirsiniz ancak ilgili portu başka bir program o anlık rastgele veya sürekli olarak o portu kullanıyor olabilir. Bu yüzden yüklediğiniz program çalışmıyor veya sorun çıkarıyor olabilir.

Başıma gelen bir örnek vereceğim. Zabbix (Zabbix Linux tabanlı network izleme yazılımıdır. Bununla ilgili bu blogtan makaleler yazacağım ) agent'ı bir sunucuma yükledim. Default port numarası TCP/10050'dir. Ancak servis olarak çalıştırırken aşağıdaki gibi hata verdi. (Aldığımız hatayı ve agentın logunu görüyoruz.)

Logtan gördüğümüz gibi ilgili portu kullanmadığı ile ilgili mesaj var. İlk önce bu portu kim kullanıyor onu bulmalıyız hemen cmd konsolunu açarak aşağıdaki komutumuzu yazıyoruz.
netstat -npano TCP | find "10050"
Burada TCP protokolü olarak 10050. Portu sorguluyoruz ve bize PID yani işlem kimliği numarasını yazmasını istiyoruz.

Gördüğümüz gibi 712 nolu PID yani işlem bu portu kullanıyor. İyi ama kim? hemen görev yöneticimizi açıyoruz (Processes) İşlemler sekmesine tıklıyoruz. Tüm kullanıcıların işlemlerini göster butonuna tıklıyoruz (Show processes from all users). Üst menüden Görünüm (View) altından sutünları seçen tıklıyoruz (Select columns) en üstteki PID kutusunu seçerek Tamama (OK) tıklıyoruz
Karşımıza gelen listeden PID altından 712 nolu işlemi buluyoruz.

Gördüğünüz gibi burada TCP/10050. portu Windowsun önemli bir servisinin kullandığını görüyoruz. Bu servis haberleşirken rastgele boş bir port seçer 65553 adet port arasından gelipte bana lazım olan portu tesadüfen kullanması bana bu gönderiyi hazırlattı :). Tabi ben bu servisi kapatmadım, sunucuyu yeniden başlattım. Sizde sabit bir yazılım kullanıyor olabilir. O zaman iki yazılımdan birinin portunu değiştirmelisiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder